
Η λέξη "κρασί" αντικατέστησε τη λέξη "οίνος" στους βυζαντινούς χρόνους και κατάγεται από τη λέξη κράσις=ανάμειξη, που με τη σειρά της είναι παράγωγο του ελληνικού θέματος κρα- (πρβλ. το ρήμα κεράννυμι=αναμειγνύω και το ουσ. κρατήρ=σκεύος ανάμειξης). Η ετυμολογία της λέξης δείχνει τη συνήθεια των αρχαίων Ελλήνων να πίνουν το κρασί τους αναμεμειγμένο με νερό.
Συχνά αρωμάτιζαν το κρασί τους με διάφορα μυρωδικά. Η προσθήκη αψίνθου στο κρασί αποδίδεται στον Ιπποκράτη και το ποτό (βερμούτ της εποχής) ονομαζόταν και "Ιπποκράτειος Οίνος". Η μάλλον σπάνια προσθήκη ρητίνης (δηλ. η παρασκευή ρετσίνας), γινόταν όχι μόνο χάριν της ιδιάζουσας γεύσης, αλλά και για συντήρηση. Ενίοτε προσέθεταν και άλλα μπαχαρικά, όπως π.χ. θυμάρι, μέντα, γλυκάνισο, πιπέρι ή σμύρνα.
Βιβλιογραφία :
wikipedia.org
Χημεία τροφίμων, Δ.Γαλανός
Σημείώσεις Οινολογίας, Στ. Κάλλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου